Το Έργο

smartbear_logo

Έργο SMARTBEAR

Το SMART BEAR είναι ένα πολυ-κεντρικό ερευνητικό έργο, που στοχεύει στην εφαρμογή της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή ηλικιωμένων πολιτών με συγκεκριμένες προκλήσεις σε ότι αφορά την κατάσταση της υγείας τους, ενσωματώνοντας τυποποιημένες συσκευές του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things, IoT),  φιλικές προς τον χρήστη, σε μία καινοτόμα πλατφόρμα, την πλατφόρμα SMART BEAR.

Πλατφόρμα SMARTBEAR

Η πλατφόρμα SMARTBEAR είναι δομημένη έτσι ώστε να λειτουργεί σαν ένα βοηθητικό και εξατομικευμένο εργαλείο της καθημερινής ρουτίνας του ασθενούς. Αναφέρεται στον ηλικιωμένο και τον υπερήλικα πληθυσμό και έχει στόχο την ενσωμάτωση ενός μεγάλου εύρους δεδομένων, έτσι ώστε να παρέχει εξατομικευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου υγείας και ανεξάρτητης διαβίωσης των συμμετέχοντων σε αυτό. Η συλλογή δεδομένων απαιτεί την εφαρμογή ετερογενών αισθητήρων, βοηθητικών έξυπνων ιατρικών συσκευών καθώς και την εισαγωγή δεδομένων από τους τελικούς χρήστες, μέσω δομημένων ερωτηματολογίων και αλληλεπίδρασης με την πλατφόρμα.

smart-bear-concept
old-person-at-tablet

Στόχος του SMARTBEAR

Το SMARTBEAR στοχεύει να εντάξει περίπου 5.100 ηλικιωμένους Ευρωπαίους πολίτες, εκ των οποίων οι 700, είναι κάτοικοι του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Η συνεχής ή περιοδική συλλογή δεδομένων της καθημερινότητας των ασθενών, αναφορικά με διάφορες βιολογικές παραμέτρους και συμπεριφορές ανάλογα με την επιλογή του συμμετέχοντα, θα είναι διαθέσιμη για την εξαγωγή επιδημιολογικών εκθέσεων. Συνεπώς, το αναμενόμενο αποτέλεσμα από μία ευρείας κλίμακας ανάλυση των προαναφερομένων παραμέτρων θα ωφελήσει όχι μόνο τους συμμετέχοντες αλλά ενδεχομένως και τον γενικό πληθυσμό.

Κύρια επιρροή του SMARTBEAR

Κύρια επιρροή στο σχεδιασμό του SMARTBEAR είναι το γεγονός ότι η εγγενής ικανότητα του κάθε ατόμου χάνεται με την πάροδο του χρόνου.  Σύμφωνα με τον τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η εγγενής ικανότητα (Ε.Ι.) αναφέρεται στο συνδυασμό όλων των φυσικών και ψυχικών ικανοτήτων που έχει ή υιοθετεί το άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του και το βοηθάει να έχει έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Το μοντέλο της εγγενούς ικανότητας (ΕΙ) απαντά τόσο στο γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, οι ικανότητες του ατόμου και η πιθανότητα της ανεξάρτητης διαβίωσής του φθίνουν όσο και στο γεγονός ότι τα εμπόδια στο περιβάλλον στο οποίο διαβεί  γίνονται όλο και πιο απαιτητικά.

old-woman-old-man-smile
care-solutions-old-man

Γενικός Σκοπός

Ο γενικός σκοπός είναι η πολύ-επίπεδη ενίσχυση της αυτο-διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων υγείας και η βελτίωση της ευημερίας των ηλικιωμένων. Θα χρησιμοποιηθεί υπερσύγχρονος και τυποποιημένος τεχνολογικός εξοπλισμός, σύμφωνα με στοιχειοθετημένους ιατρικούς αλγόριθμους και τρέχουσες οδηγίες, καθώς και ενεργό ρόλο θα έχουν φορείς με διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής (ηλικιωμένοι, οι άτυποι φροντιστές τους, ιατροί, άλλοι επαγγελματίες υγείας, υπάλληλοι του Δήμου Παλαιού Φαληρού).

Κλινικές Οντότητες

Το SMARTBEAR εστιάζει στις ακόλουθες σημαντικές κλινικές οντότητες:

  • απώλεια ακοής,
  • καρδιακή ανεπάρκεια,
  • αρρυθμίες,
  • υπέρταση,
  • διαταραχές ισορροπίας,
  • ήπια κατάθλιψη,
  • ευθραυστότητα
  • ήπια γνωσιακή διαταραχή.
doctor-on-tablet

Χώρες και Εταίροι που Συμμετέχουν,
Μέθοδοι και Κριτήρια Ένταξης

smart-bear-countries_new
palaio-faliro-periferia-peloponhssou_new

Συνεργάτες

Έξυπνη πλατφόρμα μεγάλων δεδομένων
με εξατομικευμένη υποστήριξη βάση στοιχείων
για υγιή και ανεξάρτητη διαμονή στο σπίτι.

smartbear_logo_retina

Πλατφόρμα ερευνητικών εργαλείων
ελληνικού πιλότου SMARTBEAR

cef_logo_el

Πληροφορίες

dimos-palaiou-falirou_logo

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Διεύθυνση: Τερψιχόρης 51, Π.Φάληρο 17562
Τηλέφωνο: (+30) 213 2020 333
Email: europe@palaiofaliro.gr

Scroll to Top